Maminky se učí vařit z vlastní úrody i potravinové banky

Maminky se učí vařit z vlastní úrody i potravinové banky

Sociální pracovnice zorganizovaly s dětmi klientek akci s názvem „Sklizeň úrody”. Jednalo se o zpracování bylinek, které si klientky s pomocí sociálních pracovnic vypěstovaly.

O pažitku, libeček, tymián, petržel, mátu a meduňku. Sociální pracovnice s dětmi bylinky sklidily, očistily, otrhaly, nakrájely a nabalíčkovaly do malých pytlíčků. Děti poté nadšeně donesly svým maminkám balíčky k zamražení na zimu a ke zpracování při kurzech vaření, při nichž se klientky učí připravovat jednoduché potraviny na mnoho způsobů.

Nedávno například proběhlo společné vaření ze zásob z potravinové banky, tentokrát byl základ tvořen z čočky. Sociální pracovnice vybraly několik receptů, klasických i méně známých. Vařila se nejen čočková polévka a čočka na kyselo, ale maminky připravovaly i čočkovou pomazánku (jemnou i pikantní), ale také čočkový salát a čočkové karbanátky.

„K dochucení všech pokrmů byly použity vypěstované bylinky, do vaření se zapojily i děti a některé klientky byly až udivené, jak jsou jejich ratolesti šikovné a žhavé do práce,” řekla pracovnice Jonáše Dagmar Beránková.

Největším překvapením pro maminky bylo to, že jejich děti čočku nejen neodmítají, ale například salát a karbanátky zmizely během chvilky.

Tříkrálová sbírka 2023
Podpořte nás