Jít či nejít: Syřané si kladou zásadní otázku

Shiar se svou matkou a otcem v tranzitním táboře Kara Tepe na ostrově Lesbos (foto: Patrick Nicholson).

Na ostrov Lesbos přicházejí každý den tisíce lidí. Jsou součástí vlny čítající nejméně 430 tisíc uprchlíků a migrantů, kteří na cestě do Evropy překročili středozemní moře na provizorních lodích vypravovaných pašeráky lidí. Registrují se zde před nástupem na trajekt do Atén a následnou cestou dále do Evropy. Potřebují přístřeší, jídlo, informace i zdravotní pomoc. Řecká Charita poskytuje podložky, spací pytle a další pomoc na ostrovech Lesbos, Kos, Chios, v Aténách i na hranicích s Makedonií.

Pomoc uprchlíkům putovala do Bělé

Sbírka Diecézní charity Litoměřice na pomoc uprchlíkům odcestovala včera do Bělé pod Bezdězem. Litoměřická Charita ale nezůstane pouze u pomoci materiální.

Charita představila Stínovou zprávu za rok 2014

Několik měsíců trvající sběr dat, dotazování a pilování textu přineslo své plody: česká Charita představila veřejnosti text Stínové zprávy, která z pohledu neziskové organizace analyzuje a komentuje sociální situaci v ČR. Zpráva je kamínkem do mozaiky Caritas Europa a příspěvkem do Strategie Evropa 2020, vyhlášené Evropskou unií.

Církev a Charita ČR chtějí pomoci v oblasti sociálního bydlení

Kardinál Dominik Duka a ředitel Charity ČR Lukáš Curylo

Téměř v předvečer oslav svaté Anežky, patronky chudých a trpících, představila římskokatolická církev svůj plán aktivně se podílet na tvorbě smysluplných podmínek a následném provozování sociálního bydlení.

Světový den potravin: Konec hladu do roku 2025

Prezident Caritas Internationalis, kardinál Oscar Rodriguez Maradiaga vyjadřuje podporu kampaně #EndHungerBy2025

U příležitosti Světového dne potravin vydala Caritas Internationalis, mezinárodní síť sdružující 164 národních Charit včetně té české, prohlášení, ve kterém říká, že svět má prostředky na to, aby do roku 2025 došlo k ukončení hladu. A dále uvádí, že neexistují žádné omluvy pro to, aby 805 milionů lidí nemělo co jíst.

Začal týden akcí kampaně Jídlo pro všechny

Papež František zahájil včera týden různých akcí, které se konají po celém světě u příležitosti kampaně Jedna rodina, jídlo pro všechny. Ve svém proslovu mj. uvedl, abychom nebyli „lhostejní ve chvíli, kdy víme, že náš soused hladoví".

Charita ČR převezme cenu Gratias Agit

Nezisková humanitární organizace Charita Česká republika byla nominována na cenu Gratias Agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí pro rok 2013. Ocenění převezmou 7. června ředitel a prezident organizace.

Charita ČR má nového ředitele

Novým ředitelem Charity ČR je od 1. února 2013 Lukáš Curylo, který je současně ředitelem Diecézní charity ostravsko-opavské. Ve funkci ředitele Charity ČR vystřídal Oldřicha Haičmana, kterému k 31. lednu 2013 skončil jeho mandát.

Tříkrálová sbírka přesáhla rekord

Celkový výtěžek Tříkrálové sbírky 2013 v litoměřické diecézi přesáhl předloňský rekord, činí 1 497 700 Kč.

Známe první výsledky Tříkrálové sbírky

Dnes 15.1.2013 proběhlo na Diecézní charitě (DCH) Litoměřice rozpečeťování většiny (77) tříkrálových pokladniček.

Celkový výtěžek z těchto pokladniček činí 139,741 Kč.

Tříkrálová sbírka 2023